Historien om Liza

Mitt foto
Skara, Västra Götaland, Sweden
Jag är en nybliven mamma som oxå är trädgårdtok och scrappare! Stolt katt och akvarie-ägare... Jag blir jätteivrig när jag får lära mig nya saker, så just nu är det bebis som gäller till 200% Snart är det sommarsäsong igen och då är det spaden och fröpåsarna som tar upp all tid... Min trädgård ligger i Zon 3, utanför Skara och är ca 3500 m2... ... ... ... Fast att njuta av livet och bara ta det lugnt hinner jag allt med oxå! =)

söndag 9 september 2007

Att göra i September...

Jag har blivit inspirerad av Anna-Marias och hennes 2 do listor för varje månad. Det är ju ett väldigt bra sätt att hålla koll på vad som ska göras och va man kan strunta i =)


* Spara mina favoritblommor - Du kan också försöka spara några av dina favoritsommarblommor genom att ta sticklingar av dem nu, rota och plantera dem i småkrukor och förvara dem under lysrör i ett svalt, ljust rum.
Man kan bl.a. göra så med fuchsior, margaritor, verbena, klockranka, törnrosas kjortel och pelargoner, om man inte har möjlighet att ta in hela moderväxten för vinterförvaring i ett ljust, svalt förråd, där man vattnar dem några enstaka gånger under vintern.
Det låter intressant för törnrosas kjortel, fuchsior och pelargoner har jag som jag gärna vill spara till nästa sommar =)

* Ta in Dahliaknölarna + Blå salvians rötter - Detta får vänta tills de fryst lite mer. Än så länge växer dom bra och mer blommor är på väg. Dom har ett täcke med fiberväv frosthotande nätter.

* Städa växthuset - Efter avslutad skörd är det viktigt att du städar och tvättar växthuset noga, så att inte skadegörare får chansen att övervintra där. Detta får oxå vänta lite då gurkorna fortfarande trivs där inne...

* Skydda grönsaker med fiberduk - Bönor och andra frostkänsliga grönsaker som står kvar kan det löna sig att skydda med fiberduk, så att de kan ge skörd ännu en tid. Har inga, men skyddar mina blommor med fiberduk så länge.

* Torka blad - Samla blad från svartvinbärsbuskarna till gurkinläggningar och till te. Du kan torka eller frysa in bladen. Har jag aldrig tänkt på. Får se om det finns några blad kavr på min lilla buske.

* Rensa - Kantskär rabattkanterna och städa under buskarna. Plocka de sista av ogräsen så att ingenting blir kvar och bildar frö eller övervintrar som rötter. Usch! Låter jobbigt!!! Blir inte idag =)

* Svartfläcks-sjukan - Har svartfläckssjukan härjat i dina rosor? Var noga med att plocka bort alla drabbade blad och samla även in alla nerfallna blad och bränn dem eller lägg dem bland brännbara sopor, så att inte svampen övervintrar i de nerfallna bladen och kommer igen nästa år. Hmm... Det tror jag inte att den har gjort, men det är väl bäst att kontrollera...
Här nedan rosblad med svartfläcks-sjuka.



* Dela perenner - Har du stora perenner som börjat glesna i mitten eller annars har blivit för stora? Nu är det dags att dela på dem och plantera om i ny näringsrik jord. Glöm inte att vattna, de behöver hinna rota sig innan vintern kommer. Perenner som blommar som bäst just nu, kan du däremot dela på våren. Nej, några stora perenner har jag inte. Allt är så nyplanterat här. Det äldsta perennerna är väl 2-3 år...

* Gröset - Gräsmattan skall inte klippas så kort nu på hösten, den övervintrar bättre om gräset är något längre. Kvävegödsling ska också upphöra nu under hösten så att gräset förbereds bättre för vintervilan. Ok, klippa högre. Gödning har vi aldrig använt, så det är lugnt. Tänkte göda några gånger nästa sommar för att se om gräsmattan blir finare.

* Shoppa! - Gör besök i plantskolorna nu. Där kan du hitta stora, krukodlade växter i full blom. Sådana kan du ta hem och plantera för att fylla tomma luckor i rabatten och för att lysa upp höstträdgården med. Oh yes! Här är jag med! =) Har varit och handlat idag på fynd rea! =)

* Frön - Samla eget frö till vårens sådder men även till vänner som beundrat dina fina växter. De kan vara en trevlig present vackert förpackad och försedd med växtens namn. Många gröna sällskap har också frölistor dit man kan skicka överskottet, bara man är säker på sin sak om växtens namn. Samla fröna under en torr dag och låt dem ligga och torka utbredda på en tidning e.d. några dagar. Rensa dem sedan och lägg i små papperspåsar, skriv på namnet och förvara svalt och mörkt. Mmmm.... Ska jag försöka göra någon dag...

* Vinterståndare - Av växter med dekorativa frökapslar kan man lämna kvar de flesta för att bli till dekorativa inslag i rabatten, s.k. vinterståndare. Det är bättre att klippa ner perennstjälkarna på våren, för dels skyddar det nervissnande bladverket växtens rötter mot frost, dels kommer vatten inte in i de ihåliga stjälkarna om man inte har klippt av dem och får rötterna att ruttna. Ok - klippa ner till våren. Då väntar jag =)

* PrydnadsApel - Vackra grenar av t.ex. prydnadsapel kan man behandla med glycerol som man köper i färgaffärer eller på apoteket. Man gör en blandning av 1 del glycerol och 2 delar kokande vatten. När blandningen har svalnat, ställer man kvistarna i den. Då konserveras de inifrån och kan hålla sig fina i flera månader. Har jag nog ingen? Men kanske någon annan gång...

* JAS - beskärning - Du kan beskära de s.k. kärnfruktträden nu: plommon, körsbär, aprikos och persika. Även lönnen och björken, som savar kraftigt på våren, kan beskäras nu vid behov. Nja, behövs nog inte mer i år. Har redan varit där och nallat lite... =)

* Trimma buskar - Buskar som skjutit långa spön under sommaren kan det vara klokt att korta av något, dels för att de kanske inte hinner mogna av och fryser ändå, dels att de annars lättare fläks av snön. Redan varit där och fixat =)

* Belysning - Utnyttja även kvällarna genom att ordna belysning i trädgården och tänd en och annan ljuslykta för att lysa upp trädgårdsgången med. Lyktor är vackert! Använder jag gärna, men har ingen snygg dekorationsbelysning än. Det kommer inhandlas, kanske nästa år...


Dessa 2 dos är ifrån http://www.odla.nu/ och kan ju vara bra att försöka klara av i höst! =)

Nu skall jag gå ut och gräva lite. Utökar rabatten - att dölja en brunn...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar